сряда, 3 февруари 2016 г.

За 'лошия' късмет

"Когато сме поели по правилния път и следваме знаците но понякога правим погрешна стъпка, божеството ни идва на помощ, като не ни позволява да допуснем грешка." - Паулу Коелю

Вярвате ли в това? Вярвате ли, че лошите неща, които ни се случват, са само за да ни предпазят от много по-лоши, от погрешна стъпка, от нещо, което би ни повлияла доста зле, но едва след време бихме могли да го разберем?
Доброто и лошото са относителни понятия. Понякога ни се струва, че светът ни буквално се срива за секунди. Когато цялата картинка е била розова, в следващия миг те залива нещо неочаквано, ужасно, трагедия. И разбираш колко преходно е всичко. Намразваш живота си, себе си, някой друг.
...Но както се казва отминава и това. Слънцето отново изгрява. Обстоятелствата и хората се променят. И разбираш от колко по-лошо нещо те е спасил лошият ти късмет. Времето се прояснява и почваш да виждаш връзките между събитията. Разбираш колко много си спечелил и колко би изгубил, ако някогашните ти планове се бяха осъществили. И, ако тогава е боляло много, е, сега щеше да боли много повече. Много, много повече. Не бързайте да определяте нещата като добри или лоши. Никога не знаете дали отгоре нещо не ви пази, дали не знае по-добре от вас кое е правилното нещо. Радвайте се на всичко и оценявайте всеки миг. Приемете лошите неща като спасения от по-лоши. Дори ако се налага развийте в главата си сценарий на това какво по-лошо е можело да се случи и благодарете, че се е случило настоящото, за да ви спаси.
Такъв е животът... Непредвидим. Именно за това толкова хубав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар