сряда, 18 април 2012 г.

Оригами


Стресът и напрежението са постоянни спътници на ежедневието ни. Има дни, в които не ни остават сили да свършим нищо друго освен рутинните задължения, да хапнем нещо междувременно и едва да откраднем няколко часа за сън. Последните няколко месеца ми взеха не толкова здравето, колкото времето и съня - изцедиха ги до дупка. След като най-важната стъпка мина обаче, реших, че е време да започна да си подарявам приятни мигове, защото почивката идва съвсем скоро. Макар че предстоят още няколко изпита - матури и държавен, все пак смятам, че трябва да отделям повече време за себе си и за удоволствието си. Именно затова вчера реших да порисувам и потворя това-онова и точно заради това в момента, вместо да уча за последната класна работа по литература, се навъртам из блог-пространството. :)
Когато върши нещата, които му доставят удоволствие, човек си отпочива и се зарежда с нови сили за следващия си удар (при мен - матурите). Както споменах вчера възстановявах силите с рисуване, но рисунките няма да споделям, тъй като не са нищо особено и впечатляващо (въпреки че за мен са едно малко постижение). Другата дейност, с която се разнообразих, беше правенето на оригами. Далеч съм от мисълта, че те са кой знае колко впечатляващи. По принцип правя за първи път и въобще не съм навлязла в тайните японското изкуство. Моите оригами не са от онези великолепни хартиени структури. Те не са нищо повече от изрязани геометрични форми, подредени и залепени върху лист хартия, но пък самият процес на направата им ми донесе огромно удоволствие и разтуха. А сега ги споделям и с вас: 1 2 3 4 5
За направата им използвах ето този разграфен куб, който сама пречертах и изрязах от картон. Готови идеи за оригами има в Интернет, а освен това може да се отдадете и на собственото си въображение.

19 коментара:

  1. Един познат ме запали по оригамито, но трябва доста опит с различни фигурки, за да можеш сам да импровизираш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. защо не пробнате да си напраните нещо като фигури с ластици...

      Изтриване
  2. Hello Aneliya! My first visit, will visit you again. Seriously, I thoroughly enjoyed your posts( really interesting blog). Would be great if you could visit also mine...Thanks for sharing! Keep up the fantastic work!

    ОтговорИзтриване
  3. От скоро се запалих по оригамито, много успокояващо ми действа вечер след работа да сгъна няколко от по-лесните цветя :)

    ОтговорИзтриване
  4. Напоследък наистина стресът и напрежението са постоянни спътници на нашето ежедневието.За жалост в някои дни,не ни остават много много сили, за да свършим нещо друго, по различно, освен рутинните си задължения, да се нахраним с нещо междувременно и едва да откраднем няколко часа за сън.В такива еднообразни моменти е добре да се захванем с нещо което ни доставя удоволствие, нещо, което обичаме да правим, да творим.Аз също съм рисувала доста години и мога да кажа, че действа изключително успокояващо и вдъхновяващо. Да се занимаваш с оригами си е изкуство и се изисква талант и търпение, както с всяко нещо де.Готовият разграфен куб е доста добра идея. В интернет наистина има много модели и можем да сътворим със собствените си ръце какво ли не. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  5. Това едно от хобитата ми, които много ми помагат да си почина вечер след работа. Някои хора четат, други редят пъзели, трети шият гоблени, а аз сгъвам ли сгъвам. Е още не съм от напредналите, но си купих няколко книжки за оригами, доста са скъпи... На мен лично животните и цветята са ми любимите фигурки. Ако ги съчетаеш и с различна хартия стават страхотни. Има дори комплекти за оригами със специална хартия, двуцветна или многоцветна, даже с отбелязване на сгъвките, но разбира се цената им също толкова висока. Покрай мен и сина ми се запали, но него интересуват предимно камиончета и корабчета :) Все пак се радвам, че му харесва, той е на 5 годинки - точна най-креативната възраст на децата :)

    ОтговорИзтриване
  6. В нета наистина има много идеи за оригами. Важно е да се научат основните сгъвки обаче, преди да започнете с нещо сложно, защото ако не се получи от първия път разочарованието действа като голяма спирачка понякога. Ако знаете и малко английски може да потърсите из чуждите сайтове, там има страхотни неща. На нашия пазар се продават няколко книжки за оригами, които са добре за начало, но вътре фигурите са по-основните.

    ОтговорИзтриване
  7. това източно искуство е уникално - уникални неща могат да се направят само с парче хартия; Източните страни са дали толкова много на културата и цивилизацията и всичко това съдържа изобилие от спокойствие - това което на нас на запад ни липсва - тук човек ежедневно се претоварва с хиляди не токова значайни неща - понякога трябва да поемем дъх и да си починем с нещо по-ралично

    ОтговорИзтриване
  8. Хубаво предложение как можем да се спасим от стресовото ни ежедневие и да се потопим в творение с най-обикновен лист хартия. От него какви ли не неща можем да сътворим.На скоро попаднах в интернет на страница точно с оригамита, останах с отворена уста какви модели и фигурки са направили.Определено трябва да си човек с търпение и големи нерви.Съгласна съм, че човек трябва да върши нещата, от които се чувства добре и то защото той самият ги иска, а не по задължение.

    ОтговорИзтриване
  9. Оригамито е много добро занимание.Ако го разбереш точно как се получават тези прекрасни фигурки само с най-обикновен лист хартия можеш часове да му отделиш.Предполагам,че ако имаш деца е страхотно занимание, тихо и кротко ще си седят и ще творят.Наистина в интернет има много подробно описание как да се справим и показани различни фигурки . Стига да искаме да отделим време ще се научим.Може д аги оцветим в различни нюанси и стават за декорация.

    ОтговорИзтриване
  10. Изкуство за което трябва да имаш голямо творческо въображение.Оригамито е страхотно и благодаря за статията.

    ОтговорИзтриване
  11. Когато върши нещата, които му доставят удоволствие, човек си отпочива и се зарежда с нови сили за следващия си удар напълно съм съгласна с това изказване.Статията ти е страхотна, много добре написана и идеята за оригами е много добра.Ще взема и аз да погледна за повече фигурки в интернет и начина им на сгъване и следващият път като ми дадът братовчедка ми да си поиграем и да се позанимаваме няколко часа.Продължавай да споделяш с нас.

    ОтговорИзтриване
  12. Явно си творческа личност.Човек ,който обича да твори и създава със собствените си ръце и въображение, което е хубаво.Занимаваш се с нещата, с които би искала и ти доставят удоволствие.Рисуването действа страшно успокояващо.Преди години и аз се баях запалила , но предимно с анимационни герои, бях доста добра.Но беше временно, сега сигурно и едно пиле няма да мога да нарисувам както трябва.Включих се и аз към коментарите, за да ти благодаря за оригамито.Точно от такова занимание имах нужда вкъщи.Идеално занимание ако имаш по малки деца.Интересно им е как от един лист хартия могат да се получат всякакви формички стига да знаеш как да ги сгънеш.

    ОтговорИзтриване
  13. Понякога забързани в своето ежедневие и в работата си не ни остават много много сили, за да свършим нещо друго, по различно, освен рутинните си задължения, да се нахраним и да поспим.Именно тогава имаме нужда да се разнообразим и да избягаме психически от всичко това. Моменти, когато искаме да се захванем с нещо творчески.Аз също съм рисувала доста години и мога да кажа, че действа изключително успокояващо и вдъхновяващо. Може да нарисуваш нещо, което дори ти самата не си очаквала.Да откриеш нещо ново за себе си.Идеята за оригамито е страхотна.Преди време и аз се запалих по това и го превърнах в свое хоби.Хубава статия и блог.

    ОтговорИзтриване
  14. Оригамито е страхотно изкуство от което може да се издокарат какви ли не фигурки.

    ОтговорИзтриване
  15. На скоро бях на сватба където украсата на младоженците беше изцяло от направени цветя от хартия тип оригами.Толкова красива украса не бях виждала.Хем беше по различна, хем с едни огромни цветя червени рози, оригинално и доста трудоемко за правене.Със сигурност трябва да си човек с големи нерви и просто да ти идва от вътре да твориш тези красоти.Ти си явно човек на изкуството, с много неща се занимаваш когато имаш време, за което те поздравявам. Добре е и действа зареждащо когато виждаш, че можеш сам да направиш даден предмет и да зарадваш своите близки.Идеално занимание за деца които са малко по непослушни.

    ОтговорИзтриване
  16. Първо ни желая успех на всичките изпити,които ти предстоят , да ги изкараш с хубава оценка и най-вече да бъдеш доволна от нещата,които си написала и направила.Хубаво е че идват почивни дни и празници така е.Тогава е времето човек малко да отдъхне и да си почне от напрегнатото ежедневие, което има обикновено.Това да се занимаваш с оригами силно ме впечатли.На скоро и аз опитах да направя нещо по инструкции от един сайт в интернет, но уви стана доста по различно от показаната картинка, но пак беше интересно хахах.Блога ти е страхотен и продължавай да пишеш и твориш.

    ОтговорИзтриване
  17. Има такава тенденция, че стресът и напрежението са постоянни спътници на нашето ежедневието.Прекалено сме заети и натоварени с много работа и задача, които трябва да бъдат изпълнени в конкретни срокове и може би затова.За жалост в някои дни,не ни остават много много сили, за да свършим нещо друго, по различно, освен рутинните си задължения, да се нахраним с нещо междувременно и едва да откраднем няколко часа за сън.В такива еднообразни моменти е добре да се захванем с нещо което ни доставя удоволствие, нещо, което обичаме да правим, да творим, това оригами е невероятна идея за която ти благодарим, от доста време не бях чувала за него , а е чудесно изкуство.

    ОтговорИзтриване
  18. Ето това изречение...."След като най-важната стъпка мина обаче, реших, че е време да започна да си подарявам приятни мигове, защото почивката идва съвсем скоро.."е страхотно, точно такива моменти трябва да си подаряваме и на самите нас, за да се заредим с нова енергия и нови фантазии,които след това да осъществим.Това, че си започнала оригами е страхотно, приятелка може да прави какво ли не особено едни огромни цветя,коти използва и за своята сватба като украса на масите.Блога ти е изключително интересен продължавай да ни радваш.

    ОтговорИзтриване