петък, 8 март 2013 г.

Women and Twitter


Социални мрежи в днешно време - бол. Коя от коя по-заинтригуващи и интересни, крадящи все повече часове от деня ни. Днес ще спра вниманието си върху Twitter и това, което отличава тази социална мрежа от всички останали. По-специално ще обърна внимание на жените и Twitter - как им въздейства социалната мрежа и какво интересно намират, за да имат причина да прекарват времето си там.
Проведох около едноседмично проучване на предимствата и недостатъците, на функциите и възможностите на Twitter. Честно казано, не останах разочарована. За любопитен човек като мен имаше достатъчно интересен материал за четене и преглеждане.
Какво отличава Twitter от Facebook? Като за начало Twitter все още поне за мен, а и за повечето българи не се е превърнал в необходимост. Докато Фейсбук е сравнително неделима част от ежедневието ми - там получавам новини, свързани с университета, свързвам се с хора, които ми трябват... Изобщо - превърнал се е в нещо като телефона, без него не може. Може, но би било доста по-трудно. Така че по-добре да го има.
С Twitter не е така. Далеч не е толкова обвързващ и може да бъде използван повече за забавление или за научаване на нова и полезна информация.
Какво интересно открих за себе си като жена във Twitter? Първото, което ми направи основно впечателение, е възможността за смяна на дизайна, като има избор между страшно много красиви бекграунди, кой от кой по-красиви и сладки. Едва успях да си избера един и то със сигурност няма нищо общо с окончателния. Пък и едва ли някога ще имам окончателен. (Промяната е хубаво нещо. Но това е тема на друг разговор.)
Друго интересно за мен са линковете и снимките. Понеже Twitter има ограничение откъм брой символи на tweet (за разлика от Фейсбук и сравнително еквивалентните на tweet-овете статуси, където лимита беше доста по-висок, а в момента мисля, че дори е премахнат.) Харесват ми тези кратки и ясни съобщения. От една страна могат да те научат да казваш много неща с малко думи (способност, която всички жени трябва да владеем). От друга страна малкото съдържание определено заинтригува вниманието и в повечето случаи без дори да се замислям кликам върху линковете, към които пренасочва. А там мога да открия наистина интересни неща.
Интернет пространството е безрайно. Нямаме толкова време на тази Земя, че да го обходим цялото и никога няма да видим и да научим всичко (добре, признавам, че този факт действа леко депресиращо на любопитното ми аз), но пък колкото повече възможности имаме да се запознаем с нови и интересни неща, толкова по-добре. Трябва да захапем всяка от тях и да вземем най-доброто от нея. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар