понеделник, 13 юни 2011 г.

Ново начало: Възможно ли е?

В живота на всеки от нас е имало моменти, когато просто сме искали да загърбим и да забравим всичко в миналото и да започнем пак от начало на чисто, без старите разочарования, без старата болка. Това поставяне на ново начало в живота обаче вече е прекалено често явление и започвам да се чудя доколко загърбваме миналото. И дали изобщо трябва да го загърбим?
Почти няма човек, който да не е казвал от понеделник започвам това и това, или пък от 1-ви следващия месец. Тази фраза вече доста се е изтъркала и всъщност никой не вярва, че това наистина ще се случи.
Да поставиш ново начало не е особено лесно, дори почти невъзможно. И всъщност какво точно означава това за вас? Ако са ви разочаровали в любовта, ще кажете ли, че от утре започвате нов живот, в който няма болка и страдание и в който ще сте по-малко наивни? В около 70% от случаите ще стане точно това. Но нима тези думи наистина ще променят нещо? Ще почне ли да ви боли по-малко, ако ги повтаряте по-често. Ще спрете ли да чувствате любов към този, който ви е наранил? Не! Знаете го много добре. "Новото начало" е обект само на голи приказки.
Животът на човек започва от самото му раждане и продължава до смъртта. В този промеждутък той расте, развива се, променя се, усъвършенства се, но засега още няма начин да започне от начало целия този процес.
Вие можете да се промените към по-добро, с времето може наистина да станете по-малко наивни, да спрете да се доверяте толкова лесно на хората, да сте по-уверен, но винаги ще пазитет миналото в себе си, защото учените още не са измислили опция за изтриването му от съзнанието или пък може би човек още не се е развил чак дотам, че да умее да го практикува.
А всъщност замисляли ли сте се, че емблематичното "ново начало" не ви е нужно, за да успеете в живота. Нима всеки път, когато изгубите точка в някоя игра, ще я започвате от началото?
Натрупаният опит е по-важен от перфектното изпълнение. Никой не иска от вас да сте перфектни. Всъщност никой не иска нищо от вас. Даден ви е живот, който сами да изберете как да живеете. А миналото от този живот ви служи за опора в бъдещето, така че не го загърбвайте толкова лесно!
Ако днес ми беше дадено да започна отначало живота си, да се родя сега и да изживея всичко отново, не бих приела. Имало е и добри, и лоши моменти, като в живота на всеки. Но не бих се върнала, за да променя лошите. Всичко се е случило, защото така е трябвало. Може би, ако нещо неприятно от миналото, не бе се случило, днес нямаше да имам нещо друго, което обичам. Всички случки в живота са изплетени от тънки копринени нишки и са свързани в едно цяло. Радвайте се на това, което имате днес, защото то е следствие от онова, което сте имали, мислили и чувствали вчера.

4 коментара:

  1. Супер е това мамо ,което си написала,и всичко което казваш има толкова истина в него,понякога имам чувство че си живяла толкова много години и си преживяла толкова много неща,за да стигнеш до такива заключения,затова няма да спирам да казвам че страшнооооооо ,ама страшнооооооо много се гордея с теб...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Наистина много ме радва всеки коментар на нещата, които пиша, защото се виждам през очите на другите. Пък и чувството някой да обърне внимание на това, в което смяташ, че си най-добър, е невероятно. А в крайна сметка всички си имаме по едно такова нещо - в което можем да проявим собственото си Аз най-добре.

    ОтговорИзтриване
  3. Анелия ти си страхотна,изчела съм всяка твоя публикация и всичко,което си написала и споделила тук е до болка вярно.Поздравления и Успех във всичко. :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, много благодаря за хубавите думи! :) Зарадваха ме много! :):):)

    ОтговорИзтриване