неделя, 19 юни 2011 г.

Перспективи за развитие...

Работата е станала неделима част от живота на повечето хора. Нормално е, нали трябва все пак да се изхранваме по някакъв начин. За добра работа се борим цял живот, но в този кризисен период, завладял света в момента, намирането изобщо на каквато и да е работа е трудно, пък да не говорим за нещо наистина доходоносно и приятно.
Преди години не го осъзнавах, но сега разбирам, че е голям плюс да си тийнейджър и да работиш лятото. Мисля, че удоволствието да си изкараш сам пари за нещо, което харесваш и искаш да имаш, е несравнимо. Пък и така ставаш някакси по-независим. Да, обаче преди години бях малка, а сега сме в криза и в един не много голям град, в който възможностите никак не са неограничени.
Какво е разрешението? За себе си още не съм го открила, но всякакви идеи са добре дошли. За това именно пиша по тази тема.
Единствената перспектива, която виждам за все още учащо 18-годишно момиче, е да бъде я сервитьорка, я продавачка в магазин. Но това не е особено благонадеждна работа. Да речем, че това няма значение, все пак в тийнейджърските години 350-400 лв. на месец според мен са напълно достатъчни, при условие, че не трябва да плащаш нито данъци, нито сметки, нито пък да се грижиш за деца. Но пък вече и такива не търсят или пък, ако търсят, не плащат.
В Интернет има около милион сайта, които предлагат "лесно изкарване на пари", за да примамят все още неопитните тийнеджъри. Не искам да бъда твърде крайна и абсолютен песимист, но в повечето случаи не може да се припечели от такива сайтове. Само губят времето, за сметка на това печелят рекламодателите, върху чиито реклами кликате, но вие нищо не получавате от това. С цената за клик от 0,01 цент ще са ви нужни около 100 години, за да стигнете до минималната сума за изплащане, затова не се заблуждавайте.
Единствената интернет инициатива, в която виждам бъдеще е фрийлансингът. За него пък трябват широки познания в една или няколко области, опит, който да може да се покаже нагледно, и добри комуникативни способности с клиенти. Трудно би било за тийнейджър да се развие в този бизнес, но пък младежките години могат да бъдат използвани за развитие на гореизброените знания и по-късно развитие в областта. Чувала съм за много хора, които се занимават само с това и печелят по-добре от приятелите си, които са на постоянна работа. Може би с това възнамерявам да се занимавам и аз след няколко години. Мисълта, че ще ти плащат толкова, колкото си си заслужил, (нещо, което нерядко липсва в България), може да бъде много съблазнителна.
Затова се учете сега, докато е време! Не, нямам предвид в българската образователна система. Тя отдавна е доказала, че знанията, които дава, са на практика неприложими. Сам човек за много по-малко време може да постигне стотици пъти повече отколкото за 12 години в училище! Нужни са само хъс, амбиция и желание да можеш...
И не, това не е агитация... Просто размисли, от които може би някой ще извлече полза... :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар