понеделник, 6 юни 2011 г.

Единни в многообразието

На този свят в точно този момент има над 7 милиарда души. Някои може би плачат, други сигурно са на крилете на щастието на любовта, трети чувстват угризения на съвестта и бягат уплашени. Независимо от това те всички чувстват, смеят се, плачат, обичат и мразят.
Въпреки всички еднаквости обаче, ние всички имаме своя индивидуалност, свои стремежи и мечти. Реагираме по-различни начини на еднакви събития, обичаме или не харесваме различни неща, изпитваме различни чувства. Цялото това многообразие прави света толкова пъстър, красив. Изпълва го със смисъл и ни позволява да изберем какви искаме да бъдем.
Жалкото е, че света не винаги разбира това. Приети са определени стериотипи, които се считат за нормални и в рамките на рационалното. Очаква се всички хора да се движат в тези рамки. Този, който има по-особени разбирания обаче, веднага бива заклеймен и означен като "различен".
Но задаваме ли си въпроса "Какво всъщност е да си различен? Какъв смисъл влагаме в това понятие?" Да си различен е да покажеш кой си всъщност, какъв си. Това аз бих го нарекла "проява на индивидуализъм".
Факт е, че във всеки един от нас има по нещо по-странно, което останалите нямат или поне голяма част от останалите. Отклоненията от стериотипите обаче не се приемат от обществото. Затова милиони, дори милиарди души се стремят да избягат от "различното" в себе си, мислейки го за нещо грешно, страхувайки се да го приемат.
Приемането на общите ценности не е лошо в известна степен, но прекаленото уеднаквяване и загуба на собствената личностна характеристика вече е огромен проблем.
Най-цветущият пример, който мога да дам на българското общество, е все по-нарастващата загуба на индивидуалност при момичетата, стремящи се да подражават на чалга идолките си. Тази загуба беше особено слабо изразена при представителите на другия пол, но през последните години намери горещи последователи и сред тях. А всички те претендират, че са различни от другите. А всъщност са част от стадото. Защото да си различен в този свят означава да си себе си. А това, че зад килото фон дьо тен, най-вероятно си различен, няма как да го разберем.
За да станем едно цяло общество, трябва да приемем другия с всичките му предимства и недостатъци, да свалим маските и да загърбим омразата. Едва тогава ще бъдем "Единни в многообразието", както са казали основателите на Европейския съюз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар