вторник, 2 август 2011 г.

Социалната мрежа = социална изолация?

Каква е целта на Facebook или изобщо на социалната мрежа? Като оставим на страна слуховете, че всичко е, за да следят и контролират хората, бихме казали, че те са създадени, за да ни свързват с приятелите и познатите ни, пък и иозбщо с всички хора в света. Ежедневно комуникираме с много хора по Интернет, разискваме важни въпроси, опознаваме се. Но когато се огледаме около себе си - виждаме самотни четири стени и екран, който изцяло ни е погълнал. Навремето, когато бяхме малки и попълвахме лексикони, имаше едно споменче, което си пишехме. То гласеше „Да целуваш момиче в писмо е все едно да ближеш захар през стъкло.“ Същото сега важи с пълна сила само че за Интернет.
Замисляли ли сте се какво сте правили преди това „чудо“ да го има? (Е, да, признавам - чудо си е и необходимост в днешно време.) Може би щяхте да излезете и да се видите очи в очи с отдавна невиждани приятели, вместо да ги гледате на камерата или да им разглеждате снимките в поредната социалка.
Facebook ни свързвал? Друг път. Той е просто един от многото начини да се изолираме от обществото, колкото и да се опитва да ни убеди в противното. Защото прегръдката в чата не топли, нито пък виртуалната целувка подкосява краката. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар