събота, 6 август 2011 г.

Изкуството на медиите

Всички сме чували за „четвъртата власт“ и дори щем, не щем всекидневно се сблъскваме с нея. Говори се, че медиите са четвъртата, но най-силната власт. На какво според вас се базират тези думи? Ами много просто - всеки човек всекидневно ги използва, за да се информира за случващото се в света. Но той не знае и не може да знае винаги дали това, което чува реално е така, както го чува. Нерядко фактите са силно изопачени по различни причини - дали за да се продават или пък да всяват смут, понякога и двете. Попаднах на проучване в Интернет, което казваше, че когато гледаме телевизия ние сляпо се доверяваме, защото лявата половина на мозъка (която се грижи за рационалното мислене) се изключвала и остава да работи само дясната (творческата, половината на въображението). Гледайки синия екран, ние сме готови да възприемем на доверие всичко, което ни каже говорителката със сериозния глас и строгия костюм. Ако в цялата картинка включим и така популярния 25-ти кадър (който все пак се надяваме, че не се използва в родната телевизия, но не можем да сме сигурни), както и умишленото увеличаване на звука, когато пуснат реклами (което доказано довежда до същия ефект, макар и малко по-смекчен, както 25-ия кадър), ето ти я властта и контрола. Ето я четвъртата власт, която ни казва какво да мислим, какво да правим, кого да обичаме, какво да си купуваме... Нима не е по-силна от законодателната, съдебната и изпълнителната взети заедно?
И не е само телевизията - ами Интернет, печатните издания, радиото? Все някое от тях неизбежно ще достигне до нас. Защо да не повярваме на уж реномирани издания като „24 часа“, „Труд“? Защо да се съмняваме в телевизия с репутация като тази на bTV, на Nova? Защото, осъзнавате или не, по телевизията могат да ви кажат всичко, във вестниците могат да пишат приказки, несъществуващи във въображението и на най-добрите автори на ужаси. Защото имате мозък и имате право сами да се ориентирате в света, сами да откриете своите истини, а не някой друг да ви го подава наготово, както той го вижда. Някои медии отдавна са забравили за обективността, свързвайки се с определена политическа партия или друга ръководеща ги компания, те предават всичко от субективния поглед на този, който стои в сянка и командва. Колко пъти сме научавали истини, които са били изопачени по телевизията и във вестниците?... Безброй.
Не ме разбирайте погрешно. Аз не мразя медиите. Дори искам да бъда част от тази сфера. Мразя хората и корпорациите, използващи ги с цел за масова заблуда и контрол на хората, които не разсъждават трезво и ги следват като стадо своя овчар. Не гледам „Новините“ по bTV, нито по някоя друга национална телевизия, просто защото ако искам да прочета качествени измислици, ще отворя някой фантастичен роман.
Единствената медия, на която се доверявам са блоговете. Затова и дойдох в тези среди. Защото тук нещата са представени от реални хора по реален, човешки начин. А преживения опит е хиляди пъти по-ценен от която и да е медия, която се чуди какво да измисли, за да печели повече и повече.
Ако някой ден имам възможността да работя в тази сфера, ще показвам фактите такива каквито са, но същевременно ще търся най-добрите новини, за да покажа на света и хората, че все още има добро. И без това им е писнало от хилядите кървави издания. Дори за милиони няма да списвам страници за убийства и кръвопролития, няма да карам хората да се хващат за главите сред поредната ужасна емисия новини. Защото колкото повече мисли и енергия отдаваме на лошите неща в света, толкова повече стават те.
Мечтая моя вестник да е позитивен. И вместо сутрин, докато го четете с кафето си, да се притеснявате за новия нефтен разлив на Черноморието или дали и вашето дете няма да стане жертва на поредното изнасилване, аз искам да ви накарам да се усмихнете и да се радвате на малките неща като първите лъчи на слънцето напролет. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар