сряда, 3 август 2011 г.

Еврика!

Винаги съм искала да откривам, да бъда новатор, да направя за първи път нещо, което друг не е правил. Като малко по-малка, когато се налагаше да решавам доста задачи по математика заради кандидат-гимназисткия изпит, винаги се опитвах да намеря някаква зависимост, особено в геометричните задачи, мечтаех си да открия теорема, която не е съществувала до момента. Прекарвала съм може би часове в стремежа си да видя нещо ново, но в крайна сметка то или се оказваше, че въпросната зависимост не се отнася за всички възможни случаи, или пък такава теорема вече имаше. Явно значимите открития не се правели толкова лесно, колкото съм си мислела.
Понякога ме натъжава факта, че живея във време, в което повечето неща като че ли са открити. Е, не е съвсем така, светът крие още много тайни, но дали някоя от тях ще открия аз? Дали ще има с нещо, което да дам на света, с което да ме запомни?
Не знам. Вероятно няма да открия Америка, защото Колумб вече го е сторил, нито гравитацията, нито Архимедовата сила. Но всеки ден ще имам по едно „Еврика!“, преоткривайки света и тайните му и намирайки себе си в него. Животът има много за показване, стига да имате смелостта да бъдете откриватели. :)

1 коментар:

  1. Така е, а според мен човек Трябва да бъде откривател! Най-малкото трябва да преоткрива себе си, защото ние се променяме с всяко "здравей" и "чао". А след предпоследното ми пътуване мога да кажа, че светът покрай нас е необятен, но пък много красив... заслужава да бъде опознат. :)

    ОтговорИзтриване