събота, 15 февруари 2014 г.

Ефектът на пеперудата

Животът не е константа, животът е променлива. При това доста силно променлива. Полъх от крилете на пеперуда за миг преобръща нещата на другия край на света на сто и осемдесет градуса. Нарича се ефектът на пеперудата. Зависимост, при която малка промяна в нещо, предизвиква големи промени в крайния резултат.
Единствената пречка, която е способна да застане на пътя на ефекта, е страхът от промяната - най-често срещаният страх. В някакъв момент от живота си се оказваш в някакво положение - дали си влюбен, дали си нещастен, дали си загубил нещо скъпо или пък си получил това, което си искал дълго време - и започваш да се охарактеризираш с това нещо. Възприемаш, че това си ти и си казваш, че не можеш да го промениш. Но може би подсъзнателно се страхуваш. Познатото поне е сигурно. Непознатото е рисковано. Може да спечелиш, но наравно с това съществува и шансът да загубиш и да се сгромоляса дори и малкото, което си имал. Кой би поел такъв риск? А трябва. Всеки ден, всеки миг е един шанс да промениш обстоятелствата, наложени ти от предишните ти действия, и да превърнеш положението от неблагоприятно в благонадеждно.

„Мерилото за най-високата интелигентност е способността да се задържат в съзнанието две противоположни идеи едновременно и въпреки това да се поддържа неговото функциониране. Например, някой би могъл да вижда, че нещата са безнадеждни и въпреки това да бъде твърдо решен да ги промени в благоприятни.“ - Фицджералд

Няма коментари:

Публикуване на коментар