събота, 24 септември 2011 г.

Грешката на детството...

        Къде ни е грешката? Все повече започвам да се чудя има ли грешка или просто това е нормалния ход на развитие на обществото... Съмнявам се в последното. Може ли едно ново, младо, обещаващо поколение всъщност да се развива в толкова вулгарна и деградираща посока. В родителите ли е грешката? В средата ли? Може би от всичко по-малко.
        Днес деца няма. Тези, които се водят за такива, знаят повече псувни и от някой стар каруцар. Не се срамуват да ги използват и дори го правят най-демонстративно, „щот е яко“. От къде имам тези наблюдения? Ами просто отварям Фейсбук и вече мога да напиша бестселър за глупостта и упадъка.
        По едни или други причини, в контактния си лист имам и индивиди с около 5-6 години по-малки от мен. Това са деца, които по цял ден стоят пред компютъра и поради тази причина са особено активни в социалната мрежа. Обикновено news feed-a ми е пълен с новини от съответните лица. Какво да ви говоря - то не са псувни, не са разголени снимки, не са обиди. Да не ви говоря за обръщенията, които използват между себе си. Просто са ги възприели вече за нормални и не се обиждат от тях. Смятат, че е са ултраготини гъзари, говорейки по този начин. Думичките са твърде нецензурирани, за да бъдат цитирани тук, но дайте воля на въображението си и пред очите ви ще бъде изрисувана идеалната картинка на едно „невинно“ детство.
       Аз също не съм от много старите поколения, но щом ме е срам дори да прочета написаното, значи все пак е било по-различно по наше време. Не казвам, че тогава децата не псуваха, но тогава беше в много по-леки степени, пък и се срамуваха от това. Понякога употребяваха такива думички, но секретно между себе си, защото имаха някакво уважение към по-възрастните и знаеха, че научат ли родителите им - лошо им се пише. В днешно време имам чувството, че вместо да ги учат да казват „мама“ и „тати“, ги обучават на тлъсти псувни.
       Извинявайте, ама не може дванайсетгодишни пикли, вместо да си играят с кукли или да четат книги с приказки - да ходят с двайсетгодишни мъже, да се снимат голи и да се качват в Интернет и да знаят псувни, от които и най-вулгарния каруцар да се изчерви. И като статуса ти във ФейсбукЪ е „Да ви *** ******* на всички!“ да не би вече да си звезда номер 1... Що за морални ценности... Що за родители... Що за обкръжение...
Къде е грешката е задачата с повишена трудност...

2 коментара:

  1. Грешка няма. По-скоро е липса на действия от страна на родителите. Колкото и да е трудно да си родител, те са хората, които казват Да и Не. Всички виждаме, че новите поколения вървят надолу. Само че какво правим по въпроса, питам аз?

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно нищо. Липсата на действия е не само от страна на родителите, а и от страна на учителите, защото все пак в тези години човек прекарва много време и с тях. А вече като че ли на никого не му пука... Всички са изпаднали в една безкрайна апатия. Гледат просто да мине деня и да се оттърват от малките „идиотчета“, с които трябва да се занимават. От друга страна телевизията и музиката, която слушат, като че ли ги карат да вървят все по-надолу и надолу с вулгарните си предавания и послания... Родителят няма време, защото работи, за да издържа семейството. И така - вървим напред и напред към абсолютната деградация... Тъжно.

    ОтговорИзтриване