понеделник, 11 юли 2011 г.

Българите: най-обездвижени в Европа

Наднорменото тегло се превръща във все по-сериозен проблем за българското общество. Ха, сега да дойдат да ни кажат, че все сме назад! Да, ама по това ни бият само американците! ;)
По статистически данни сме една от най-бързо затлъстяващите и най-обездвижените нации в Европа. Нали, поне в нещо да сме първи...
Причините са много и най-разнообразни.
На първо място са генетичните заболявания. От тях спасение за сега няма. Срещу лошата комбинация на гените и наследствеността не можем да се преборим.
Съвсем друга графа в този проблем обаче е заседналият начин на живот, който вече води почти всеки българин, пък и малко по-малко всеки човек по света. Човешкият труд започва да става все по-ненужен. Цялата работа е прехвърлена върху машините. Тази автоматизация довежда до все по-еднообразни и повтарящи се движения, както и до застояване.
Как да се преборим с това? Никак. Това би означавало връщане назад във времето, когато компютрите и другите улеснителни уреди все още ги е нямало, това пък би означавало много по-ниска производителност, което води до по-малко пари за държавата и тези, които стоят зад нея. Това обаче средностатистическият човек не го вижда - той сляпо се радва на това, че е улеснен от машините и няма нужда да върши цялата работа сам.
От друга страна, започваме да прекарваме все по-голяма част от деня си работейки. А след дълъг работен ден, последното нещо, което бихме правили е да спортуваме. След цял ден стрес и работа, човек иска просто да си почине - застоява се пред компютъра или телевизора. Малко хора в единствените си почивни дни ще решат да спортуват вместо да ги прекарат с любимите си хора или пък, което е стократно по-лошо, биха предпочели да се насладят на някое от безбройните забавления, които предлага Интернет или телевизията.
Лошо е положението и при децата, които вече не са като онези от едно време. Днешните деца вместо да се забавляват, играейки на криеница до късна вечер, прекарват свободното си време пред монитора с игри със съмнителна образователна стойност, които провокират към насилие (но това е тема на друг разговор).
Положението започва да става изключително тежко, и в двата смисъла. Трудно бихме могли да променим начина си на живот, но 15 минути упражнения всяка сутрин като че ли биха направили нещата малко по-добри. По данни от Интернет представата на голяма част от българите за „спортуване“ е разходката. Само че дори един час тичане на седмица би се отразил много по-добре от всекидневната „разходка“ до магазина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар