петък, 29 юли 2011 г.

С дъх на море...

От няколко дни не съм писала в блога, но все пак е лято, а то ме зове навън, и така и не оставаше време да седна пред компютъра. Днес ще ви разкажа интересни неща за мястото, към което повечето хора се отправят през летния сезон. Само че в една друга негова светлина. Днес няма да става въпрос за привлекателността на морския бряг, а за тайните на дълбините.
Морето никога не е било напълно разгадано. То от древни времена крие дълбоко в себе си най-големите си тайни и загадки. То е като един чужд свят, неовладян още напълно от човека. И най-вероятно никога няма да бъде разгадано...
Днес ще ви разкажа за най-големите морски мистерии и легенди чрез интересни неща, открити в Мрежата.
На първо място по мистериозност обезателно стои Бермудският триъгълник. Попаднах на доста интересен документален филм за неговата история, за проведени опити и т.н., излъчен по History. Предоставям ви линк към трите части на филма с обща продължителност около 50 минути. http://hellp.net/2010/01/7179/ За любителите на мистериите ще представлява интерес. Поне аз не можах да се откъсна лесно от филма и го изгледах почти на един дъх.
Следващата мистерия, с която ще ви запозная, е безследното изчезване на екипажа на кораба Мери Селест http://www.znania.tv/?p=11344.
А за тези, които все още държат на нашето си Черно море, ето няколко любопитни факти за него. http://bunt.bg/kakvo-znaem-za-cherno-more/
Ако се страхувате от морето, заради историите, свързани с морски чудовища, сигурно тази статия http://bunt.bg/mitove-i-istini-za-morskite-chudovista/ ще представлява интерес за вас, а и може би завинаги ще развенчае страховете ви.
Безспорно една от любимите морски истории на всички остава тази за Титаник. За нея е писано и казано много. Със сигурност сте гледали и филма много пъти. Нямаше смисъл да ви давам линк към български сайт, понеже информацията там общо взето е широкоизвестна, затова предпочетох да ви разнообразя с много интересни статии, само че на английски език: http://www.titanic1.org/articles/index.asp

Въпреки че понякога е жестоко, морето в същината си е изключително красиво и приветливо място. Пожелавам приятна ваканция на избралите да почиват на морския пясък това лято!


МОРСКА ВЪЛНА
                                Петя Дубарова

Дантели се диплят в моите нозе,
със страст и любов ме прегръщат,
изпълват със щастие моето сърце,
далече ме носят и връщат.
Разплела, разпуснала буйни коси,
вълната се хвърля в брега си
и в нейната песен морето шепти.
Тя носи загадка с дъха си -
дъха на безкрайното синьо море
със своята шир безгранична.
Все трепка красиво с прозрачни криле
вълната красива, обична.

Няма коментари:

Публикуване на коментар