неделя, 17 юли 2011 г.

Преди всичко - себе си

Егоизъм. Тази дума е създадена, за да изрази една типична за всички ни черта: поставянето на личните интереси над тези на другите (според речника). Обидно е за човек да бъде определен като егоист. Или поне е било.
В днешни времена нещата стоят малко по-иначе. Нима всички ние не поставяме личните си интереси пред тези на другите? А и всъщност има ли нещо лошо в това, когато всеки се бори за собственото си оцеляване? Навсякъде около нас е пълно с егоисти, които се опитват с пълни шепи да вземат, каквото успеят, от всички ни. Защо тогава ние да поставяме техните интереси пред нашите собствени и да се грижим за другите, когато човек е създаден да следи за собствените си права и интереси?
Тук трябва да се преборим с късогледството си и да разграничим две различни понятия - единият е човекът, когото обезателно не го интересува нищо друго освен собствения му интерес, като за да го постигне е способен да прекрачи границата и да застраши правата на другите; другият човек е този, който преди всичко се грижи за себе си и за най-близките си, но не злоупотребява и не пречи на правото на останалите хора да използват правата си.
Много хора от модерното общество не виждат по-далеч от носа си. За тях е естествено да мислят, че се намират в центъра на събитията и че по-важно от собственото им благо в света няма.
Тези хора трябва да бъдат разграничавани от тези, които просто се борят за доброто си настояще и бъдеще. А такова явление - човек, който се интересува само другите да са добре - като че ли няма. Пък и не е логично да има...

Няма коментари:

Публикуване на коментар