сряда, 20 юли 2011 г.

Следващ живот?

Наскоро в нашето семейство се заформи интересен разговор на различни теми от живота и всеки споделяше какво интересно знае. Минахме и през темата за прераждането, която си е популярна откакто човек е на Земята. На мен ми стана интересно и реших да се поразровя в Интернет за малко информация (не че вярвам на всичко, което чета).
Имаше доста интересни неща, но нямам никаква информация кое до колко е достоверно. Чела съм и друг път за деца, които са разказвали за предишните си животи в книгата „Не пипай тази книга“, но нали знаете - око да види, ръка да пипне.
Замислих се дали всъщност аз вярвам в тези неща. Честно да ви кажа - от една страна ми се струва глупаво, от друга - още по-тесногръдо е отричането на нещо, което дори не си сигурен какво представлява, не знаеш цялата истина за него.
В Мрежата се намират доста сайтове, които уж показват какви сте били в предишния си живот. Глупаво би било да предполагам, че вярвате в тези компютърно генерирани измишльотини, пък и в повечето случаи са абсолютно неавтентични - например годините, в които уж си живял, и професиите, които уж си практикувал, са напълно несъвместими.
Най-интересното, на което попаднах е, че чрез хипноза можеш да си спомниш миналите си животи. Добре, щом е така, защо още няма доказателство за прераждането? Повече от сигурно е, че има нещо скрито-покрито от широката публика, но не заставам на никоя от страните - нито вярвам, нито не вярвам в следващите животи. Обаче бих рискувала да подложа себе си на такава хипноза - звучи ми интересно и искам да направя експеримента. Пък и какво толкова може да се случи?...
А вие вярвате ли в подобни неща?

5 коментара:

  1. Аз вярвам, че има следващ живот, защото вярвам в съществуването на "душата". И идеята, че тя просто ще изчезне... ами някак не ми се връзва във вселенската логика :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бях чела книгата на един доктор - Майкъл Нютън. Може би това си намерила в интернет, не знам. Наистина беше интересно описана неговата работа - да подлага пациентите си на хипноза, с цел да открие причините за някаква тяхна болест в миналите им животи. Лично аз вярвам в прераждането. Това да вярваш, или не обаче, си е чисто индивидуален избор, който трудно може да бъде подкрепен с факти. Ти решаваш... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също вярвам в безсмъртието на душата, защото все пак тя е енергия, а както физиката е доказала - енергията не се изгубва, тя може само да се променя от един вид в друг. Но някои не вярват в прераждането, а смятат, че душата отива в Рая или в Ада след смъртта си, така ни учат да вярваме още от малки (повечето). Какво мислите за тази хипотеза? :)

    ОтговорИзтриване
  4. За Рай и Ад не знам, това е по-скоро свързано с вярата в Бог и за това как е устроен света, а аз в това не вярвам (в него по-точно). Но смятам, че има някакво друго "място". Ако е Рай - чудесно, ако е Ад... едва ли е толкова страшно като се има предвид както се случвам тук, на Земята. Или пък Земята е Адът и всички сме грешници :D

    ОтговорИзтриване
  5. Ако Земята е Ада, бих го предпочела. :) Може не всичко винаги да е наред, но все пак ни има, все пак сме живи. :)

    ОтговорИзтриване